Stichting Vermogensbeheer Hoogeland Zorg

Kijk daar gaat het brein

Het syndroom van Korsakov staat centraal in een project van Markant en Atlant.

Markant, centrum voor Kunsteducatie en Atlant Zorggroep zijn een gezamenlijk project gestart, waarbij de persoonlijke verhalen van mensen met het syndroom van Korsakov centraal  staan. Via kunstwerken krijgen de verhalen bekendheid bij een groter publiek. Het doel van dit project is het tot stand brengen van communicatie tussen Korsakov cliënten en de buitenwereld  en het negatieve beeld dat veel mensen van Korsakov-cliënten hebben te verzachten.

Verpleeghuis Markenhof in Beekbergen is speciaal afgestemd op mensen met het syndroom van Korsakov. Er wonen 138 cliënten. Voor dit project zijn enkele bewoners geïnterviewd. Vijf van deze verhalen worden momenteel door vijf kunstenaars verbeeld. Medio april 2014 zijn de vijf kunstwerken, in de vorm van installaties, gereed voor het publiek. Geïnteresseerden kunnen kennismaken met de verschillende verhalen door hun hoofd in de installatie te steken. Zo horen en beleven ze het verhaal van de cliënt.

“Met dit project hopen wij te laten zien wat Korsakov betekent voor cliënten, waardoor er begrip komt voor dit syndroom en de mens erachter”, aldus projectmedewerkers Anouk Schouten en Marleen Middelhuis. “De installaties worden grotendeels op het Dag Activiteiten Centrum van Atlant Zorggroep gemaakt, samen met de cliënten en overige bewoners van Verpleeghuis Markenhof. Hiermee beogen we het versterken van de eigenwaarde van de cliënt.”

 

 

terug naar overzicht
Stichting Vermogensbeheer Hoogeland Zorg Kuiltjesweg 1 • 7361 TC • Beekbergen • T. 055 506 72 31